Här får du gärna skriv gärna lite (eller mycket!) om dina erfarenheter av Lergigan och prometazin.

Bra eller dåligt? Blev du hjälp och hur funkade det för dig?

Dela med dig till andra och läs vad om andras erfarenheter i samma situation som du!

 


Kommentarer

Erfarenheter av Lergigan — 21 kommentarer

 1. Hjälpte mig bra att somna men vaknade med värsta krypningar i hela kroppen! Höll i sig i 3 Tim innan jag kunde somna om! Kände mig också väldigt torr i ögonen på ett obehagligt sätt. Hjärtat har också hoppat mkt dagen efter. Stark dåsighet och trötthet hela dagen efter. Lite för mkt biverkningar för att det skall kännas ok när jag bara vill sova bra
  Tog 1 tablett 25 mg vid insomnandet

 2. Jag har tagit Lergigan 25 mg i ett halvår som en medicin både mot insomningsproblem/ångest. En ångest ska tilläggas som mynnat ut i panikattacker ett par gånger.

  För mig funkar Lergigan, inte klockrent och absolut inte som nåt som ger en ett rus.

  Jag har tagit 2 st 25 mg tabletter kvällstid för insomning och samma dos vid
  en kommande ångest. Effekten är för mig att man kopplar bort hjärnan lite, man får svårt att utveckla sina tankar/oro/ångest vilket leder bort den successivt.
  Som andra har skrivit mycket också så blir man seg och trött.

  Viktigt att påpeka är att kroppen vänjer sig vid Lergigan och man tappar effekt till slut, jag brukar köra med lergigan 2-3 dagar sen köra en period på 3-4 dagar imellan för att undvika att själv öka dosen. På min lergiganburk står det ”1-2 tabletter mot ångest, max 3 ggr per dag” men tar man 2 st 25 mg så är man trött/seg i 24 timmar, där peaken är 1 timma efter du tagit tabletterna och som dalar av sakta.

  Olika personer tar upp antihistaminet väldigt individuellt så funkar inte lergigan så anser jag man ska ge Atarax eller andra antihistaminer ej chans.

  • Hejsan måste man tar varje morgonen på en lergigan och äta frukost typ 08.00….Och i början som jag inte förstått.. Och att måste äta först och tar en lergigan i munnen och tar glass vatten och är det farligt nu… Idag var jag uppe klockan 12.00 och jag har ätit med CLAKE Och mölk… Prometazin… 25 mg…. Och jag bor i Örebro så… Och annan sak kan man tar på ikvällen också eller och det står 2-3 per dan or….gång.. Hälsningar från ronni till er…

 3. Tar 25 mg tablett och upplever vissa biverkningar, hjälper mig dock att somna. Så för mig funkar Lergigan, men med vissa biverkningar som sagt. Torr ögon och krypningar i benen har jag upplevt…

 4. Jag har använt Lergigan under flera år mot sömnbesvär. Gjort uppehåll några nätter för att slippa öka på dosen. Den funkar bra mot sömnbesvär men har en rad mindre trevliga biverkningar. Jag får jättehög puls över 120 slag/min och det håller i sig flera dagar efter jag slutat ta dem. Extrem muntorrhet o torra ögon. Något som gör mig förvånad är att här står det fler biverkningar än vad det gör i FASS för patienter o vårdpersonal.

  Jag får även kraftig slembildning i luftrören när jag slutat ta dem och hostar så det smakar blod i munnen.

  Lergigan är ett antikolinergt läkemedel som påverkar acetylkolin bla och vad jag förstått Dopamin!Acetylkolin ex står för impulser till våra muskler mm. Det hämmar slem o sekretbildning o ökar pulsen.

  Enligt FASS ska neuroleptika trappas ut. Det blir som ett reboundfenomen när jag slutat att dem då de dämpat hostreflexer så pass o nu måste sekret upp. I USA används Lergigan som hostdämpande medicin.

  Håller inte med om att det inte finns utsättningsymtom. Jag blir darrig, får hosta,illamående,trötthet i kroppen/muskler o diarrer. Och får ännu värre muntorrhet o dimsyn viket tyder på verkliga reboundeffekter som håller i ca 2 veckor efter avslut o jag mår jättekonstigt.

  Undrar också hur det kan skilja mellan länder där i ex USA Lergigan är ett neuroleptika men inte här? Theralen o Atarax räknas som neuroleptika i Sverige o dessa tillhör samma grupp som Lergigan. Man varnar även för malignt neuroleptika syndrom fr Lergigan i andra länder. Och på Atarax o Theralen i Sverige

  Blir upprörd över hur lite som står i FASS om ett läkemedel m massor med biverkningar som jag finner här, men varken läkare lr Apotekspersonal känner till.

  Jag har anmält biverkningar till läkemedelsverket men vad hjälpte det??

  Jag kommer aldrig mer ta Lergigan då jag märkt vilka biverkningar man får och vilka hemska utsättningsymtom de har!
  Man varnar för hjärtpåverkan i mkt sällsynta fall. Jag får takykardi efter några dagar. O dessa har kommit nu de sista halvåret. Livrädd att få hjärtstopp av detta läkemedel.

 5. Jag ordinerades Lergigan p g a sömnsvårigheter som började efter utsättning av Xanor. Tyvärr fungerar inte Lergigan p g a att jag blir trött morgonen efter, så jag blev tvungen att sluta. Doseringen var 25 mg två timmar före sänggåendet. Jag upplever också vissa urineringssvårigheter, så Lergigan är inget medel som jag skulle rekommendera, i synnerhet inte om man tidigare varit ordinerad beroendeframkallande bensodiazepiner i låg dos.

  • Hej! Vad tog du när Lergigan inte fungerade? Jag tog också bensodiazepiner i låg dos, sen Propavan med det hjälpte inte. Läkaren gav mig Lergigan nu. Hur lyckades du somna och sova? Jag sover ibland inte alls, ibland 2-4 timmar per natt…

 6. Funkar jätte bra för mig! Tar det vid sömnbesvär inland sover då som en stock och känner mig riktigt utvilad dan efter! Superbra vid ångest med!

 7. Hej! Jag har ätit lergigan i ett år för sömnbrist då jag lider av hjärntrötthet. De har funkat jättebra. Muntorrhet på natten och torra ögon har jag känt av menbjag sover gott och känner mig utvilad på morgonen. Dåsig en halvtimma men sen på G igen. Dock känner man sig alltid orolig när man tar något under så lång tid. Har du oxå tagit dem längre så berätta gärna för mig…

 8. Tar en tablett kl 20, lägger mig 21 och somnar då i regel inom en timma. Sover som en stock i nio timmar. Kroppen får den vila och uppladdning som den lidit brist på under så lång tid, men det är svårt att komma ur sängen i tid och jag känner mig svajig och långsam ända till framåt 14-tiden dagen därpå. Idag tog jag en promenad tidig förmiddag och då kickade jag igång igen lite tidigare, men det är ju inte alltid jag har möjlighet att göra det.

 9. Tog Lergigan 1 på dagen tablett 25mg 2 till natten gick upp i vikt 12 kg på 2 månader sover bra ingen ångest ängre för att kombinera med Citalopram 20 mg
  Mest orolig för viktuppgång:(

 10. Jag har tagit Lergigan några nätter Inte tagit dem några dagar För två dar sedan började jag känna mig skakis i benen orkeslös Har undrat varför jag känner så här
  Har även hostat mycket Nu läser jag här att de finns sådana biverkningarna Står inget om de i Fass här i Svergie Men om jag förstått rätt beskrivits dessa symtom
  I USA Tog en i Natt ångrar de nu skakis i dag med
  Sover bra på dem men är trött hava dagen

 11. Drack en sjuttis rödtjut, tog ett par av dessa. Kände mig okej dagen efter, enklare att vakna faktiskt, men lite svårt att koncentrera mig på morgonmötet, att lägga ihop två och två/det logiska kedjetänkandet led. Jag skulle rekommendera alla att inte kombinera om du har en mer intellektuellt krävande morgon med djupare tankeverksamhet. Eftermiddagen var helt okej dock.
  +ingen dog inte ens jag.
  -paranoia (tror folk jag är långsam eller vet dom att jag dricker och äter tabletter för att spica upp vardagen?)

 12. Lergigan för mig var en total katastrof. 25 mg en halv tablett för att ”lugna ner mig” då jag mpste ta 40 mg per dag Prednisolon. Har nu gjort som jag blivit tillsagd. Ingen talar om biverkningarna. Första veckan tyckte jag det hjälpte. Sedan var det kört.
  – slem i övre luftvägarna
  – ögontorrhet
  – urinretention (reagerade pga att mina anklar o fötter fick svårtödem), Hade låren i anklarna. Blev ostadig på benen o vörk i musklerna.
  – hjärtat slog
  – enormt dåsig fram till kl 14.00
  – kände mig som jag gick vid sidan av mig sjäv
  – hönderna krampade

  Först då gick jag in på Mayo Clinic, USA site.
  ALDRIG MER SKALL JAG TA DETTA LÄKEMEDEL
  Nu har jag varit utan i bara tre dagar. Mina kramperär bättre.
  Jag kissar fortfarande dåligt. Ni nör det ör 30 grader i Göteborg så är det viktigt att man dricker vatten men vötskan stannar kvar i anklarna. Det spänner enormt. Några dagar till så är det över över tror jag.

 13. Har tagit prometazin Actavis 25mg i snart ett år mot måttlig depression och sömnstörningar. I början blev var jag seg som sirap på morgonen men provade att ta det kring 20:00 (lägger mig kring 23:00) och då slapp jag segheten.

  Sover bättre än någonsin tidigare och den känslan av att allt kommer gå åt helvete som infann sig vid läggdags har blivit mycket svagare.

  Ska tillägas att jag har lagt om livsstil med mycket träning, fast sängrutin och bättre kost så medicinen ska inte ta åt sig all ära men märker att oroskänslan kommer tillbaka de få tillfällen som jag missar att ta medicinen.

 14. Har starkt smärtstillande läs morfin piller trodde ej på dessa så jag drog i mig två st 25 mg och två oxycodone sen minns jag inte mer
  Blir som en zombie av lergigan dvs knappt vaken o kan inte prata det kommer bara ut grodor så jag skulle aldrig vågat ta dessa om något förväntas av mig sova på dom går ju dock bra men trött som den hela dagen efter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *