Här får du gärna skriv gärna lite (eller mycket!) om dina erfarenheter av Lergigan och prometazin.

Bra eller dåligt? Blev du hjälp och hur funkade det för dig?

Dela med dig till andra och läs vad om andras erfarenheter i samma situation som du!

 


Kommentarer

Erfarenheter — 36 kommentarer

 1. Ätit 1/2 tablett Lergigan 25 mg (så ca. 12,5 mg) till kvällen i flera år för sömnen. Blir svintrött efter ungefär 2 timmar. Brukar ta på vardagar och sen skippa fredag & lördag för att undvika att toleransen ökar. Funkar väldigt bra! Äter nu även ADHD medicin på morgonen vilket gör att jag ännu mer behöver nåt för sömnen på kvällen. Lergigan funkar jättebra även fast jag tagit ADHD medicin. Men är lite orolig då jag äter Lergigan så ofta och har gjort det så länge… Hittade denna sida då jag googlade på om det är okej att äta Lergigan varje dag. Får ta ett snack med min läkare snart också.

 2. Jag har fått Lergigan utskrivet först mot sjösjuka, och 8 år senare som lugnande vid ångest.
  Lergigan innehåller vad jag förstår ett antihistamin, som är själva aktiva substansen. Jag fick nyss en nässpray som innehåller antihistaminer och även kortison, mot nästäppa. Summerat så tillhör jag den rätt lilla grupp som känner trötthet av antihistaminer.

  Tar jag Lergigan så kan jag inte hålla mig vaken, i alla fall extremt svårt vara vaken. Sover lätt 12 timmar, och när jag vaknar känns det som en elefant sitter på ansiktet – jag ser också väldigt trött ut. Nässprayens dos är mindre men känner också av dåsighet under hela dagen o sover också betydligt längre än normalt.

  Enligt bipacksedeln så är det 1 på 10.000 personer som känner av trötthet av Dymista nässpray, men är magkänslan säger att det är vanligare.

  I övrigt fungerade Lergian mot den ångest jag hade under en period, i vuxen ålder, men, det tog hela 2 timmar innan den verkade, onödigt lång tid tycker jag. När den började verka fick jag en del pirr i benen, men inte så farligt att det var besvärligt i någon större utsträckning, försvann också rätt snabbt(minns inte exakt, men kanske efter 1 timme). Pga tröttheten av tabletten så skulle jag aldrig ta tablett under dagtid på jobbet – skulle aldrig fungera jobba. Nässprayen kan jag jobba med, men det är inte kul eller optimalt.

  Enligt vad jag kan läsa på nätet, i detta fall från en läkare, så är det bara gamla typer av antihistam-mediciner som man blir trött av – men undrar om det stämmer – då hade väl jag inte blivit trött av de läkemedel jag idag tar så att säga.

 3. En av de biverkningar jag upplevt av Lergigan är ökad irritation och aggressivitet. Jag äter 25mg fyra ggr. dagligen för att dämpa min oro och sömnsvårighet. Är det för hög dos?

  Tacksam för svar

 4. Jag tog 5-10 mg Lergigan Mite i ca 1 år, de fungerade jättebra. Men jag fick hemska nässelutslag över hela kroppen efter ett tag. Slutade med tabletterna och då försvann utslagen. Tar dem nu bara i nödfall, fick Melatonin utskrivet istället. Och Lergifan Como tar jag dagtid vid nödfall tex vid rejäl ångest. De är uppiggande också, innehåller koffein och efedrin också.

 5. Tog min första tablett Lergigan igår kväll kl 20. Blev skönt trött och gick och la mig kl 22.
  Kl 00.30 så vaknade jag upp med krypningar i kroppen och samt i benen och värsta ångesten.
  Hm vet inte om jag ska testa mera. Ville ju ta för att sova inte vakna upp med det här och vara vaken ett par timmar

 6. Lergigan har bara en otäck biverkan och det är restless legs dvs krypningar I kroppen oftast benen men då kan man prova ta halv tablett och det är inte alltid man får dessa krypningar varje natt. Lergigan är väldigt bra när man ska sluta med sömnmedel som immovane eller stilnoct även propavan.(det är dessa som ger biverkningar som hangover aggressivitet och extrem trötthet dagen efter speciellt på em när abstinensen börjar och slutar man tvärt med tablett erna kan man inte sova alls men är jätte trött och blir bara sittande i en fåtölj
  Minska dosen på dessa successivt och ersätt med lergigan.

 7. Jag fick utskrivet recept på Prometazin istället för Lergigan som jag tar i vanliga fall till följd av en svår ryggskada. När jag tagit 1 tablett Prometazin så svullnade hela armarna upp, ilsket röda med en massa nässelutslag, allergisk reaktion. Jag var dum nog att ta 1 tablett till igår av Prometazin med samma effekt, allergisk reaktion. Har nu tagit antihistaminer, Betapred, 15 tabletter både igår och idag. Helt utmattad av denna reaktion. Läkaren har nu skrivit på receptet att Lergigan inte får bytas ut. Ville bara varna andra som kanske är överkänsliga.

  • Hej Mia, jag undrar om din ryggskada. Jag har nämligen en diskop i början som blev totalt knas i min kropp. Har haft ont nu sedan Maj 2016! Funkar lergigan mot ryggvärk oxå?

   Ha en fin dag☀️
   Jenny N Borg

  • Haha vad pratar du om? Lergigan och prometazin är samma sak. Och lite kul att du fick antihistamin pga att du fick en allergisk reaktion av prometazin(lergigan) som ÄR just antihistamin. Betapred är kortison… du verkar inte ha någon koll alls på vad du pratar om faktiskt.

 8. Jag tar lergigan om jag ibland har mycket ångest innan sänggående, eller om jag får en panikångestattack. Funkar bra mot sämnproblem men bör tas några timmar innan sänggående. Problemet är att jag blir så jävulskt seg och dåsig nästan hela dagen efter, så jag tar lergigan bara i nödfall

 9. Har starkt smärtstillande läs morfin piller trodde ej på dessa så jag drog i mig två st 25 mg och två oxycodone sen minns jag inte mer
  Blir som en zombie av lergigan dvs knappt vaken o kan inte prata det kommer bara ut grodor så jag skulle aldrig vågat ta dessa om något förväntas av mig sova på dom går ju dock bra men trött som den hela dagen efter

  • Alldeles för yr och vimmelkantig dagen efter. Den hjälper inte mot ångesten när man känner sig svag, orkeslös och frånvarande under dagens vakna timmar heller. Nej bort med den!

 10. Har tagit prometazin Actavis 25mg i snart ett år mot måttlig depression och sömnstörningar. I början blev var jag seg som sirap på morgonen men provade att ta det kring 20:00 (lägger mig kring 23:00) och då slapp jag segheten.

  Sover bättre än någonsin tidigare och den känslan av att allt kommer gå åt helvete som infann sig vid läggdags har blivit mycket svagare.

  Ska tillägas att jag har lagt om livsstil med mycket träning, fast sängrutin och bättre kost så medicinen ska inte ta åt sig all ära men märker att oroskänslan kommer tillbaka de få tillfällen som jag missar att ta medicinen.

 11. Lergigan för mig var en total katastrof. 25 mg en halv tablett för att ”lugna ner mig” då jag mpste ta 40 mg per dag Prednisolon. Har nu gjort som jag blivit tillsagd. Ingen talar om biverkningarna. Första veckan tyckte jag det hjälpte. Sedan var det kört.
  – slem i övre luftvägarna
  – ögontorrhet
  – urinretention (reagerade pga att mina anklar o fötter fick svårtödem), Hade låren i anklarna. Blev ostadig på benen o vörk i musklerna.
  – hjärtat slog
  – enormt dåsig fram till kl 14.00
  – kände mig som jag gick vid sidan av mig sjäv
  – hönderna krampade

  Först då gick jag in på Mayo Clinic, USA site.
  ALDRIG MER SKALL JAG TA DETTA LÄKEMEDEL
  Nu har jag varit utan i bara tre dagar. Mina kramperär bättre.
  Jag kissar fortfarande dåligt. Ni nör det ör 30 grader i Göteborg så är det viktigt att man dricker vatten men vötskan stannar kvar i anklarna. Det spänner enormt. Några dagar till så är det över över tror jag.

 12. Drack en sjuttis rödtjut, tog ett par av dessa. Kände mig okej dagen efter, enklare att vakna faktiskt, men lite svårt att koncentrera mig på morgonmötet, att lägga ihop två och två/det logiska kedjetänkandet led. Jag skulle rekommendera alla att inte kombinera om du har en mer intellektuellt krävande morgon med djupare tankeverksamhet. Eftermiddagen var helt okej dock.
  +ingen dog inte ens jag.
  -paranoia (tror folk jag är långsam eller vet dom att jag dricker och äter tabletter för att spica upp vardagen?)

 13. Jag har tagit Lergigan några nätter Inte tagit dem några dagar För två dar sedan började jag känna mig skakis i benen orkeslös Har undrat varför jag känner så här
  Har även hostat mycket Nu läser jag här att de finns sådana biverkningarna Står inget om de i Fass här i Svergie Men om jag förstått rätt beskrivits dessa symtom
  I USA Tog en i Natt ångrar de nu skakis i dag med
  Sover bra på dem men är trött hava dagen

 14. Tog Lergigan 1 på dagen tablett 25mg 2 till natten gick upp i vikt 12 kg på 2 månader sover bra ingen ångest ängre för att kombinera med Citalopram 20 mg
  Mest orolig för viktuppgång:(

  • Viktuppgång, 7kg på 4v
   Verkar inte ge med sig heller, blir större och större. 50mg mot sömnsvårighet. Sova måste jag,men snart rullar jag fram.

 15. Tar en tablett kl 20, lägger mig 21 och somnar då i regel inom en timma. Sover som en stock i nio timmar. Kroppen får den vila och uppladdning som den lidit brist på under så lång tid, men det är svårt att komma ur sängen i tid och jag känner mig svajig och långsam ända till framåt 14-tiden dagen därpå. Idag tog jag en promenad tidig förmiddag och då kickade jag igång igen lite tidigare, men det är ju inte alltid jag har möjlighet att göra det.

 16. Hej! Jag har ätit lergigan i ett år för sömnbrist då jag lider av hjärntrötthet. De har funkat jättebra. Muntorrhet på natten och torra ögon har jag känt av menbjag sover gott och känner mig utvilad på morgonen. Dåsig en halvtimma men sen på G igen. Dock känner man sig alltid orolig när man tar något under så lång tid. Har du oxå tagit dem längre så berätta gärna för mig…

 17. Tar tre st 25mg om dagen 06, 12 och 18. Hjälper mot ångesttankar. Blir dock lite trött/yrslig men det är de värt.

 18. Funkar jätte bra för mig! Tar det vid sömnbesvär inland sover då som en stock och känner mig riktigt utvilad dan efter! Superbra vid ångest med!

 19. Jag ordinerades Lergigan p g a sömnsvårigheter som började efter utsättning av Xanor. Tyvärr fungerar inte Lergigan p g a att jag blir trött morgonen efter, så jag blev tvungen att sluta. Doseringen var 25 mg två timmar före sänggåendet. Jag upplever också vissa urineringssvårigheter, så Lergigan är inget medel som jag skulle rekommendera, i synnerhet inte om man tidigare varit ordinerad beroendeframkallande bensodiazepiner i låg dos.

  • Hej! Vad tog du när Lergigan inte fungerade? Jag tog också bensodiazepiner i låg dos, sen Propavan med det hjälpte inte. Läkaren gav mig Lergigan nu. Hur lyckades du somna och sova? Jag sover ibland inte alls, ibland 2-4 timmar per natt…

 20. Jag har använt Lergigan under flera år mot sömnbesvär. Gjort uppehåll några nätter för att slippa öka på dosen. Den funkar bra mot sömnbesvär men har en rad mindre trevliga biverkningar. Jag får jättehög puls över 120 slag/min och det håller i sig flera dagar efter jag slutat ta dem. Extrem muntorrhet o torra ögon. Något som gör mig förvånad är att här står det fler biverkningar än vad det gör i FASS för patienter o vårdpersonal.

  Jag får även kraftig slembildning i luftrören när jag slutat ta dem och hostar så det smakar blod i munnen.

  Lergigan är ett antikolinergt läkemedel som påverkar acetylkolin bla och vad jag förstått Dopamin!Acetylkolin ex står för impulser till våra muskler mm. Det hämmar slem o sekretbildning o ökar pulsen.

  Enligt FASS ska neuroleptika trappas ut. Det blir som ett reboundfenomen när jag slutat att dem då de dämpat hostreflexer så pass o nu måste sekret upp. I USA används Lergigan som hostdämpande medicin.

  Håller inte med om att det inte finns utsättningsymtom. Jag blir darrig, får hosta,illamående,trötthet i kroppen/muskler o diarrer. Och får ännu värre muntorrhet o dimsyn viket tyder på verkliga reboundeffekter som håller i ca 2 veckor efter avslut o jag mår jättekonstigt.

  Undrar också hur det kan skilja mellan länder där i ex USA Lergigan är ett neuroleptika men inte här? Theralen o Atarax räknas som neuroleptika i Sverige o dessa tillhör samma grupp som Lergigan. Man varnar även för malignt neuroleptika syndrom fr Lergigan i andra länder. Och på Atarax o Theralen i Sverige

  Blir upprörd över hur lite som står i FASS om ett läkemedel m massor med biverkningar som jag finner här, men varken läkare lr Apotekspersonal känner till.

  Jag har anmält biverkningar till läkemedelsverket men vad hjälpte det??

  Jag kommer aldrig mer ta Lergigan då jag märkt vilka biverkningar man får och vilka hemska utsättningsymtom de har!
  Man varnar för hjärtpåverkan i mkt sällsynta fall. Jag får takykardi efter några dagar. O dessa har kommit nu de sista halvåret. Livrädd att få hjärtstopp av detta läkemedel.

  • Bästa Syster Yster!
   Kände mig manad att svara på ditt inlägg om dina erfarenheter om Lergigan.
   Vi tar det lugnt och börjar från början med ditt brev.
   1. Fler biverkningar här än i FASS. Det är troligen så att alla upplever någon form av biverkan och särskilt då man fått en ny tablett och är orolig. Oj, det högg till i bröstet, det måste bero på den nya medicinen, osv. De biverkningar som står i FASS kan du lita på ”kan vara” och ”är” biverkningar från ett givet medel. Många gånger är biverkningarna, särskilt bland oss alla som lider av ångest, bara hjärnan som spelar en ett spratt, för man är så rädd hela tiden.
   Att hjärtat skulle rusa flera dagar efter att du tagit Lergigan är inte Lergiganets fel, för medlet har du kissat ut för länge sedan. Det är nog snarare så att det är din ångest som triggar igång hjärtat. Det är helt ofarligt, såvida du inte lider av någon SVÅR hjärtsjukdom.
   2. Kraftig slembildning. Skulle kunna vara en sk reboundeffekt, eftersom Lergigan ”torkar ut”. Men det är också högst troligt ett hjärnspöke.
   Med hjärnspöke menar jag inte att det bara är inbillning, utan jag menar att om du tänker på slemmet i luftrören hela tiden så bildas det mer. Det är som om man tänker på en god middag, så rinner saliven till automatiskt. Kort och gott: Sluta tänk på minsta detalj kroppen gör, för den håller på hela tiden med sitt. Eller: Låt kroppen sköta sitt och du ditt! Jag säger det av egen erfarenhet.
   3. Utsättningssymtom. Finns inte hos Lergigan. Det är den ordinare ångesten som kommit istället.
   4. Lergigan är INTE ett neuroleptikum. Står det så i Amerika, så har de fel! Lergigan är ett antihistaminikum.
   5. Malignt Neuraleptikasyndrom hör inte hit utan hör hemma hos Parkinsongruppen, där parkinsonpatienter lider brist på dopamin och får det per tablett. Om dessa plötsligt skulle sluta med sin medicin kan de få malignt neuroleptikasyndrom = Plötsligt för litet dopamin.
   I ditt fall skulle det snarare röra sig om för mycket dopamin vid plötsligt avslut. Men det gäller inte för Lergigan, eftersom Lergigan inte påverkar dopamin.
   Angående Theralen, kan sägas att det är ett mellanting mellan antihistamin och neuroleptika.
   6. Hjärtpåverkan. Svaret är ja. Men det gäller enbart om du är till åren kommen och eller har allvarliga hjärtproblem. Och skulle du ha det så skulle det redan vara i dagen.
   Så, för att sammanfatta det hela: Du behöver inte vara det minsta bekymrad över Lergiganet. Det största bekymret skulle kunna vara att Lergigan har en tendens att framkalla ”myrkrypningar”, dvs restless legs.
   Mvh. Daniel L

   • Hej! Jag har använt Lergigan i flera år och instämmer i syster ysters upplevelsen av utsättningssymtom. Det är mycket svårt att sluta med denna medicin. Jag får kraftiga palpitationer bl a. Mina symptom stämmer inte alls med den ev grundångest som finns. Jag anser dokumentationen är bristfällig. Man bör bl a betänka ökad risk för demensutveckling.
    Mvh Läkare

   • Detta stämmer inte riktigt.
    Jag fick problem med mitt hjärta efter lergigan.. Hade konstanta hjärtrusningar och var på väg att svimma av hela tiden.. Jag fick åka in akut och mitt ekg visade att jag hade en förlängd QTtid, samt förstorad vä kammare. Konstaterades att detta var pga lergigan och jag fick tvärt sluta.

 21. Tar 25 mg tablett och upplever vissa biverkningar, hjälper mig dock att somna. Så för mig funkar Lergigan, men med vissa biverkningar som sagt. Torr ögon och krypningar i benen har jag upplevt…

 22. Tar 75 mg om dagen mot oro. Hjälper lite grann. Känner inta av några biverkningar utöver lite seg.

 23. Jag har tagit Lergigan 25 mg i ett halvår som en medicin både mot insomningsproblem/ångest. En ångest ska tilläggas som mynnat ut i panikattacker ett par gånger.

  För mig funkar Lergigan, inte klockrent och absolut inte som nåt som ger en ett rus.

  Jag har tagit 2 st 25 mg tabletter kvällstid för insomning och samma dos vid
  en kommande ångest. Effekten är för mig att man kopplar bort hjärnan lite, man får svårt att utveckla sina tankar/oro/ångest vilket leder bort den successivt.
  Som andra har skrivit mycket också så blir man seg och trött.

  Viktigt att påpeka är att kroppen vänjer sig vid Lergigan och man tappar effekt till slut, jag brukar köra med lergigan 2-3 dagar sen köra en period på 3-4 dagar imellan för att undvika att själv öka dosen. På min lergiganburk står det ”1-2 tabletter mot ångest, max 3 ggr per dag” men tar man 2 st 25 mg så är man trött/seg i 24 timmar, där peaken är 1 timma efter du tagit tabletterna och som dalar av sakta.

  Olika personer tar upp antihistaminet väldigt individuellt så funkar inte lergigan så anser jag man ska ge Atarax eller andra antihistaminer ej chans.

  • Hejsan måste man tar varje morgonen på en lergigan och äta frukost typ 08.00….Och i början som jag inte förstått.. Och att måste äta först och tar en lergigan i munnen och tar glass vatten och är det farligt nu… Idag var jag uppe klockan 12.00 och jag har ätit med CLAKE Och mölk… Prometazin… 25 mg…. Och jag bor i Örebro så… Och annan sak kan man tar på ikvällen också eller och det står 2-3 per dan or….gång.. Hälsningar från ronni till er…

 24. Hjälpte mig bra att somna men vaknade med värsta krypningar i hela kroppen! Höll i sig i 3 Tim innan jag kunde somna om! Kände mig också väldigt torr i ögonen på ett obehagligt sätt. Hjärtat har också hoppat mkt dagen efter. Stark dåsighet och trötthet hela dagen efter. Lite för mkt biverkningar för att det skall kännas ok när jag bara vill sova bra
  Tog 1 tablett 25 mg vid insomnandet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>